"To je užas, katastrofa! Apeliram na roditelje da se educiraju, ovo nije bezazleno"

Opširnije...
Plus hosting - banner

Sve novosti o kupnji koju niste obavili su prijevara.

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva

Kao dio nove direktive EU o osnaživanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji

Odbor za zaštitu potrošača i unutarnje tržište Europskog parlamenta zabranio je ugrađene kvarove i programirano zastarijevanje proizvoda, izvijestila je u utorak hrvatska zastupnica Biljana Borzan

Kao glavna autorica i pregovaračica nove direktive Europske unije, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan u priopćenju za javnost ističe kako se tom odlukom privodi kraju borba za zaštitu potrošača od ugrađenih kvarova, koju je počela još 2014. godine, te kako će se sada osigurati da uređaji traju dulje, bolju mogućnost popravaka i servisa te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove.

Osim toga, zabranjuje se ugrađivanje komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja i prodaja dobara za koje je dokazano da imaju ugrađeni kvar, poput kontrolera za Nintendo Switch, ističe Borzan.

Podsjeća kako je provela istraživanje koje je pokazalo da čak 94 posto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje nego uređaji proizvedeni danas te kako se najviše njih pokvari između druge i treće godine, odmah nakon isteka obaveznog jamstva.

Ti i slični problemi također su predmet novog zakona čiji je cilj smanjiti pretjerano bacanje potrošačkih dobara i trošenje resursa te omogućiti potrošačima da biraju održivije opcije pri kupnji, objašnjava Borzan.

Ističe kako je u novu regulativu uključila mnogo "dobrih stvari za građane" pa, primjerice, neće biti moguće prodavati uređaje koji se ne mogu popraviti a da se o tome ne informira kupca, a ukinut će se i praksa prodaje dobara koja traže zamjenu potrošnih dijelova prije nego što je nužno.

Nakon Odbora za zaštitu potrošača i unutarnje tržište, nova pravila moraju se potvrditi glasovanjem na skupnoj sjednici Europskog parlamenta, što se očekuje u travnju.

Borzan smatra kako je novim zakonom "gadno stala na žulj onima koji profitiraju od toga da se proizvodi prijevremeno kvare i bacaju" i koji su proteklih mjeseci "intenzivno lobirali da se pravila razvodne i oslabe", što će sada, kako smatra, samo pojačati. "Moj posao je da ih u tome spriječim, da ispunim obećanja koja sam dala građanima na početku mandata i učinit ću sve u mojoj moći da to tako i bude", poručila je.

Tportal

 

Plus hosting - banner

Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava

 


UZP Kutina: Epilog s E.on-om: Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava!

Opširnije...

Ključne riječi koje pokreću prisluškivanje preko mobitela

 


Ključne riječi koje pokreću prisluškivanje preko mobitela! Stručnjak tumači što se zbiva, što poduzeti

Opširnije...

Pogledajte kako najviše zaraditi na štednji

 

Objavljena lista, razlika u kamatnim stopama ogromna.

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...