Sedmi ljudski koronavirus po redu

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Države članice imat će 24 mjeseca od stupanja direktive na snagu da je prenesu u nacionalno pravo

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

#budimoodgovorni

 


Proizvode se često oglašava kao ponude koje vrijede samo idućih deset minuta.

OSIJEK, 21. travnja 2020. (Hina) - Eurozastupnica Biljana Borzan (SDP) upozorila je u utorak kako su u okolnostima pandemije koronavirusa potrošači iznimno ranjivi na agresivni lažni marketing, u sklopu kojeg se prodaju niskokvalitetni ili lažni proizvodi te smatra da građane treba zaštititi od "koronaprofitera".

U priopćenju za javnost iz svojeg ureda u Osijeku Borzan ističe kako se u sklopu takvog marketinga "prodaju niskokvalitetni proizvodi, poput maski ili rukavica i lažnih testova na koronavirus, ili pak navodni ljekoviti pripravci na koje joj se naši građani redovito žale".
Takve proizvode često se oglašava kao ponude koje vrijede samo idućih deset minuta, a cijene su zbog navodne ekskluzivnosti vrlo visoke, objašnjava Borzan.

Dodaje kako je zato s tim u vezi postavila pitanje povjereniku Europske komisije Didieru Reyndersu, koji je već otvorio razgovore s internetskim platformama o brzom uklanjanju takvih oglasa.

Napominje kako je prijava europskim potrošačkim centrima od početka širenja virusa oko 30 posto više u odnosu prema istom razdoblju prošle godine, a i njezin je ured također zatrpan upitima, od prava putnika do online kupnje.
"Građani primjećuju i rast cijena, u Belgiji je on u prosijeku oko šest posto za prehrambene proizvode do 30 posto za ostale, a na Malti, primjerice, imamo veliki skok cijena informatičke opreme. Moramo zaštiti građane od 'koronaprofitera'", poručuje Borzan.

Upozorava kako je u Velikoj Britaniji internetskih prijevara 400 posto više, a Europol je dosad zaplijenio 13 milijuna lažnih farmaceutskih proizvoda.

"Odustanite od kupnje ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito. Kupujte s Internetskih stranica koje poznajete, najbolje onih iz Hrvatske. Također, ako kupujete iz EU, imate pravo povrata robe u roku od 14 dana od dostave", istaknula je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

(Hina) xivuc ydv

Plus hosting - banner
 


doc. dr. sc. Kristina Petljak: Moraju li potrošači platiti sudske pristojbe zbog neplaćenih računa?

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...

Hrvatska po potrošnji pretposljednja u EU

 


Hrvatska po potrošnji i BDP-u po stanovniku pretposljednja u Europskoj uniji

Opširnije...

Prvi Prelog sa 66 posto, Zagreb na 17, a Split na manje od četiri

 


Prema rezultatima u odvajanju komunalnog otpada, čak 11 ih je iz Međimurske županije.

Opširnije...

Europski sud donio presudu oko kredita

 


Europski sud presudio da banke ne smiju troškove ugovaranja svaliti na klijente

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...