Odbijanje cijepljenja je strah, nesigurnost i manjak znanja o cjepivu protiv bolesti COVID-19.

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Na našim kovanicama nalaziti šahovnica, kuna, geografska karta Hrvatske, glagoljica te Nikola Tesla.

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva

Društvo „POTROŠAČICA“ i Udruga „MREŽNICA“ potpisale su s resornim Ministarstvom.

Društvo „POTROŠAČICA“ i Udruga „MREŽNICA“ potpisale su s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta Ugovor o dodjeli financijske podrške udrugama koje djeluju u području zaštite potrošača za provedbu projekata udruga koje djeluju u području zaštite prava potrošača u 2019. godini

Na Javni natječja za dodjelu financijske podrške projektima udruga koje djeluju u području zaštite prava potrošača u 2019. godini krajem siječnja su projekte prijedloge predale organizacije koje se bave zaštitom prava potrošača. Svoje projekte prijedloge su predele i „POTROŠAČICA“ – društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske i „MREŽNICA“- udruga za zaštitu potrošača Grada Duga Resa.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je sredinom travnja donijelo odluku o dodjeli financijske podrške projektima udruga koje djeluju u području zaštite prava potrošača u 2019. godini. Ukupno je odobreno 7 projektnih prijedloga. Financijsku podršku dobili su projekt „Potrošačka prava i obaveze“ u iznosu od 63.897,51 kuna Društva „POTROŠAČICA“ i projekt „Potrošačka školica“ u iznosu od 47.704,55 kuna Udruge „MREŽNICA“.

Dana 07. svibnja 2019. godine Društvo „POTROŠAČICA“ i Udruga „MREŽNICA“ potpisale su s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta Ugovor o dodjeli financijske podrške udrugama koje djeluju u području zaštite potrošača za provedbu projekata udruga koje djeluju u području zaštite prava potrošača u 2019. godini.

Provođenjem projekta „Potrošačka prava i obaveze“ stvaraju se uvjeti da građani Republike Hrvatske kao potrošači donose ekonomski opravdane i informirane odluke. Jedno od temeljnih prava potrošača je pravo na siguran proizvod. To podrazumijeva da proizvod zadovoljava sve sigurnosne zahtjeve, odgovarajuće je označen i sadrži eventualno potrebna upozorenja. Ovim projektom Društvo „POTROŠAČICA“ želi potrošačima dati potpune i nepristrane informacije o proizvodima i uslugama na temelju kojih će moći donijeti odluku o kupnji. Tijekom provedbe projekta održat će se tri dvosatne tribine s ciljem informiranja potrošača o njihovim pravima i obavezama. Jedna tribina bit će održana u Gradu Karlovcu, druga u Gradu Duga Resa a treća tribina bit će održana u Općini Muć. Prije svake tribine sudionici će dobiti upitnik koji će popuniti prije početka tribine. Isti taj upitnik dobit će i na kraju tribine. Na taj način će se zaključiti koliko je tribina utjecala na edukaciju potrošača, odnosno je su li potrošači na tribini stekli relevantna znanja i vještine na temelju koji mogu donositi informirane odluke o kupnji proizvoda i usluge. Projekt je besplatan za ciljanu skupinu i krajnje korisnike.

Udruga „MREŽNICA“ će u partnerstvu s Društvom „POTROŠAČICA“ tijekom dvanaest mjeseci provesti devet informativno-edukativnih radionica u sklopu projekta „Potrošačka školica“. Teme radionica koje će biti održane su:

 • ovrhe gdje će građanima biti pojašnjen ovršni postupak te pravna zaštita koji im stoji na raspolaganju,
 • opća prava potrošača,
 • prava iz javnih usluga, a osobito komunalnih usluga i usluga odvoza biorazgradivog i mješovitog otpada,
 • materijalni nedostaci stvari i garancija zajedno s naknadom štete,
 • suvlasnički odnosi u zgradama, s naglaskom na upravitelja i predstavnika stanara, te pričuvu i ugovore o izvođenju radova na zgradi,
 • telekomunikacijske usluge i RTV pristojba,
 • e-trgovina i financijske usluge,
 • ravnopravnost potrošača, te
 • direktni marketing trgovaca.

Radionice će se sastojati od predavanja izvoditelja i voditelja projekta te rada sa potrošačima na konkretnim problemima, održavat će se jednom mjesečno a duljina trajanja radionice ovisit će o pojedinoj temi.

 Ana Smoljak

 • 59757707_887055728136233_6288552945705287680_n
 • 59776288_302712503990654_8986752259769499648_n
 • 59907320_341554539881711_4520200930099986432_n
Plus hosting - banner
 


doc. dr. sc. Kristina Petljak: Moraju li potrošači platiti sudske pristojbe zbog neplaćenih računa?

Opširnije...
 


Ustavni sud je zaključio da su odredbe Zakona o energetskoj učinkovitosti kontradiktorne.

Opširnije...

Uočen drvni pelet iz BiH s lažnim certifikatom

 


Konzum plus d.o.o. prodaje pelet na čijoj je ambalaži lažni certifikat kvalitete ENplus (A2) 

Opširnije...

Pošiljke s robom iz trećih zemalja

 


Dodatno pojašnjenje HAKOM-a vezano za poštanske pošiljke s robom iz trećih zemalja od 1. 7.

Opširnije...

FINA upozorava - pazite na opis plaćanja

 


Fina upozorava uplatitelje pomoći stradalima u potresu: pazite na opis plaćanja!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...