Odbijanje cijepljenja je strah, nesigurnost i manjak znanja o cjepivu protiv bolesti COVID-19.

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Na našim kovanicama nalaziti šahovnica, kuna, geografska karta Hrvatske, glagoljica te Nikola Tesla.

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva

Vijest dana je je da je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta otvorilo portal za potrošače.

Vijest dana koju je objavila većina medija u Hrvatskoj 30. travnja 2019. godine je da je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta otvorilo portal za potrošače pod nazivom „Sve za potrošače“.

Ministarstvo gospodarstva, koje je svojim ponašanjem, odlukama i postupcima uništilo udruge za zaštitu potrošača, jer kao resorno ministarstvo, raspolaže kompletnim proračunskim sredstvima za zaštitu potrošača u Hrvatskoj. Udrugama za zaštitu potrošača je za provođenje projekata odobrilo 310.794,01 kn u 2019 godini, što je 0,07 kn po potrošaču u Hrvatskoj.

Razvojna organizacija je pokrenula Prvi internetski portal za potrošače u (www.trosilica.info) 01.01.2017 godine koje je zbog odbijanja potpore MINGPO od 01.01.2019. dala na održavanje „VUKANOVČARU“ – društvu za zaštitu potrošača Međimurja, gdje JL(R)S podupiru projekt, te namjera MINGPO da ugasi Prvi hrvatski potrošački portal nije uspjela.

Kada se čitaju izvješća s otvorenja MINGPO internetskog portala kao nelojalne konkurencije Trošilici info i pogledaju fotografije, razvidno je da su udruge za zaštitu potrošača potpuno ignorirane, te da je ovo bio igrokaz demokracije za javnost u kojem su učestvovali samodopadni političari i dužnosnici. Te je zločesta i neistinita tvrdanja da je portal „Sve za potrošače“ otvoren u suradnji s udrugama za zaštitu potrošača. Dokaz tome je i Popis partnera na portali "Sve za potrošače" među kojima nema udruga za zaštitu potrošača, pa čak Razvojne organizacije zaštite potrošača, kao jedinog aktivnog saveza udruga potrošača u Hrvatskoj.

Sadašnja postava djelatnika MINGPO koja  uređuje  „zaštitu potrošača“ se ponaša kao da je zaštita potrošača u Hrvatskoj krenula njihovom preuzimanjem funkcija prije dvije godine.  U tom periodu su suprotno Zakonu o zaštiti potrošača prestali sufinancirati savjetovanje potrošača i sve je preuzelo MINGPO, koje je u izrazitom sukobu interesa kao resorno ministarstvo za zaštitu potrošača,  na što su upozoreni iz EK, gdje je resor zaštite potrošača u „DJ JUST“.

Da apsurd bude još veći, uz opravdanu sumnju da su ukrali ideju udrugama za zaštitu potrošača, u Hrvatskoj je na Središnjem državnom portalu već desetak godina otvoren Portal za zaštitu potrošača „ZAŠTITA POTROŠAČA“ (https://gov.hr/moja-uprava/pravna-drzava-i-sigurnost/prava-potrosaca/zastita-potrosaca-481/481)

Prvi hrvatski potrošački portal (Trošilica info) je aktivan s proračunom od oko 5.000,00 kn godišnje (MINGPO je odbilo financirati kupovinu opreme i honorirati rad novinara), bilo bi zanimljivo vidjeti koja će biti cijena najavljenog Portala „Sve za potrošače“.

Najavljeno samostalno otvaranje internetskog portala je pokušaj od strane resornog ministarstva zakucavanje zadnjeg čavla u lijes udruga za zaštitu potrošača, no uvjereni smo da je ovakva bahatost i ignoriranje udruga, te potpuna nesuradnja i neuvažavanje udruga ne mogu opstati, jer naprosto to nisu stečevine suvremenog demokratskog društva.

Potrošače se više ne može varati, što pokazuju i sva istraživanja Eurobarometra gdje potrošači veliku prednost u povjerenju za zaštitu svojih prava daju udrugama.  Potrošačima je jasno da su rješenja  MINGPO na način da trgovci „štite“ prava potrošača. To je razvidno i iz činjenice da je resorno ministarstvo u Nacionalnom programu zaštite potrošača definiralo potrošača kao „slabiju stranu na tržištu“, jer samo MINGPO nije jasno da su POTROŠAČI REGULATORI TRŽIŠTA.

Neshvatljivo koja je to zabluda Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kao predlagatelja NPZP i saborskih zastupnika koji su prihvatili takav NPZP.  Da se radi o paušalnoj neznanstvenoj konstataciji (tvrdnji) koja je ušla u strategijski dokument politike zaštite potrošača u Hrvatskoj dokaz je posljedica istovjetne tvrdnje da su radnici slabija strana na tržištu radne snage. Svjedoci smo što se dogodilo i tek sada shvaćamo da radnik nije slabija strana, nego da je kreator i nositelj gospodarstva države. Badava nam odlični poduzetnici ako nemaju radnika.

Kreatori NPZP ne shvaćaju da je potrošač regulator tržišta, te da će u datom trenutku kad potrošači potpuno izgube povjerenje u institucije sistema i uvide da su slobodna lovina trgovcu postupiti isto kao što je slučaj s radnicima. Prestat će kupovati proizvode u hrvatskim trgovinama i bojkotirat će javne usluge koje ima se nameću suprotno odredbama Ustava RH koji zabranjuje monopolizam.

Posljedice će biti još gore nego s radnicima, jer potrošače se neće moći uvoziti.

Željko Tomašić. mag.ing.aedif

Glavni urednik Trošilice info

Tajnik u Društvu „VUKANOVČAR“

Voditelj Međimurskog info centra potrošača

Predsjednik Kluba potrošača ROZP

 

Plus hosting - banner
 


doc. dr. sc. Kristina Petljak: Moraju li potrošači platiti sudske pristojbe zbog neplaćenih računa?

Opširnije...
 


Ustavni sud je zaključio da su odredbe Zakona o energetskoj učinkovitosti kontradiktorne.

Opširnije...

Uočen drvni pelet iz BiH s lažnim certifikatom

 


Konzum plus d.o.o. prodaje pelet na čijoj je ambalaži lažni certifikat kvalitete ENplus (A2) 

Opširnije...

Pošiljke s robom iz trećih zemalja

 


Dodatno pojašnjenje HAKOM-a vezano za poštanske pošiljke s robom iz trećih zemalja od 1. 7.

Opširnije...

FINA upozorava - pazite na opis plaćanja

 


Fina upozorava uplatitelje pomoći stradalima u potresu: pazite na opis plaćanja!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...