Sedmi ljudski koronavirus po redu

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Za predsjednika Savjeta je izabran gospodin Danko Relić, a za zamjenicu gospođa Nikolina Klaić.

Opširnije...
Vijest dana je je da je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta otvorilo portal za potrošače.

Vijest dana koju je objavila većina medija u Hrvatskoj 30. travnja 2019. godine je da je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta otvorilo portal za potrošače pod nazivom „Sve za potrošače“.

Ministarstvo gospodarstva, koje je svojim ponašanjem, odlukama i postupcima uništilo udruge za zaštitu potrošača, jer kao resorno ministarstvo, raspolaže kompletnim proračunskim sredstvima za zaštitu potrošača u Hrvatskoj. Udrugama za zaštitu potrošača je za provođenje projekata odobrilo 310.794,01 kn u 2019 godini, što je 0,07 kn po potrošaču u Hrvatskoj.

Razvojna organizacija je pokrenula Prvi internetski portal za potrošače u (www.trosilica.info) 01.01.2017 godine koje je zbog odbijanja potpore MINGPO od 01.01.2019. dala na održavanje „VUKANOVČARU“ – društvu za zaštitu potrošača Međimurja, gdje JL(R)S podupiru projekt, te namjera MINGPO da ugasi Prvi hrvatski potrošački portal nije uspjela.

Kada se čitaju izvješća s otvorenja MINGPO internetskog portala kao nelojalne konkurencije Trošilici info i pogledaju fotografije, razvidno je da su udruge za zaštitu potrošača potpuno ignorirane, te da je ovo bio igrokaz demokracije za javnost u kojem su učestvovali samodopadni političari i dužnosnici. Te je zločesta i neistinita tvrdanja da je portal „Sve za potrošače“ otvoren u suradnji s udrugama za zaštitu potrošača. Dokaz tome je i Popis partnera na portali "Sve za potrošače" među kojima nema udruga za zaštitu potrošača, pa čak Razvojne organizacije zaštite potrošača, kao jedinog aktivnog saveza udruga potrošača u Hrvatskoj.

Sadašnja postava djelatnika MINGPO koja  uređuje  „zaštitu potrošača“ se ponaša kao da je zaštita potrošača u Hrvatskoj krenula njihovom preuzimanjem funkcija prije dvije godine.  U tom periodu su suprotno Zakonu o zaštiti potrošača prestali sufinancirati savjetovanje potrošača i sve je preuzelo MINGPO, koje je u izrazitom sukobu interesa kao resorno ministarstvo za zaštitu potrošača,  na što su upozoreni iz EK, gdje je resor zaštite potrošača u „DJ JUST“.

Da apsurd bude još veći, uz opravdanu sumnju da su ukrali ideju udrugama za zaštitu potrošača, u Hrvatskoj je na Središnjem državnom portalu već desetak godina otvoren Portal za zaštitu potrošača „ZAŠTITA POTROŠAČA“ (https://gov.hr/moja-uprava/pravna-drzava-i-sigurnost/prava-potrosaca/zastita-potrosaca-481/481)

Prvi hrvatski potrošački portal (Trošilica info) je aktivan s proračunom od oko 5.000,00 kn godišnje (MINGPO je odbilo financirati kupovinu opreme i honorirati rad novinara), bilo bi zanimljivo vidjeti koja će biti cijena najavljenog Portala „Sve za potrošače“.

Najavljeno samostalno otvaranje internetskog portala je pokušaj od strane resornog ministarstva zakucavanje zadnjeg čavla u lijes udruga za zaštitu potrošača, no uvjereni smo da je ovakva bahatost i ignoriranje udruga, te potpuna nesuradnja i neuvažavanje udruga ne mogu opstati, jer naprosto to nisu stečevine suvremenog demokratskog društva.

Potrošače se više ne može varati, što pokazuju i sva istraživanja Eurobarometra gdje potrošači veliku prednost u povjerenju za zaštitu svojih prava daju udrugama.  Potrošačima je jasno da su rješenja  MINGPO na način da trgovci „štite“ prava potrošača. To je razvidno i iz činjenice da je resorno ministarstvo u Nacionalnom programu zaštite potrošača definiralo potrošača kao „slabiju stranu na tržištu“, jer samo MINGPO nije jasno da su POTROŠAČI REGULATORI TRŽIŠTA.

Neshvatljivo koja je to zabluda Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kao predlagatelja NPZP i saborskih zastupnika koji su prihvatili takav NPZP.  Da se radi o paušalnoj neznanstvenoj konstataciji (tvrdnji) koja je ušla u strategijski dokument politike zaštite potrošača u Hrvatskoj dokaz je posljedica istovjetne tvrdnje da su radnici slabija strana na tržištu radne snage. Svjedoci smo što se dogodilo i tek sada shvaćamo da radnik nije slabija strana, nego da je kreator i nositelj gospodarstva države. Badava nam odlični poduzetnici ako nemaju radnika.

Kreatori NPZP ne shvaćaju da je potrošač regulator tržišta, te da će u datom trenutku kad potrošači potpuno izgube povjerenje u institucije sistema i uvide da su slobodna lovina trgovcu postupiti isto kao što je slučaj s radnicima. Prestat će kupovati proizvode u hrvatskim trgovinama i bojkotirat će javne usluge koje ima se nameću suprotno odredbama Ustava RH koji zabranjuje monopolizam.

Posljedice će biti još gore nego s radnicima, jer potrošače se neće moći uvoziti.

Željko Tomašić. mag.ing.aedif

Glavni urednik Trošilice info

Tajnik u Društvu „VUKANOVČAR“

Voditelj Međimurskog info centra potrošača

Predsjednik Kluba potrošača ROZP

 

Plus hosting - banner

Završetak projekta "POTROŠAČKA ŠKOLICA"

 


Udruge "MREŽNICA": Prije godinu dana započela je provedba projekta “Potrošačka školica”.

Opširnije...

DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

 


HAKOM: "Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci."

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...