"To je užas, katastrofa! Apeliram na roditelje da se educiraju, ovo nije bezazleno"

Opširnije...
Plus hosting - banner

Sve novosti o kupnji koju niste obavili su prijevara.

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva

 


Udruga KORANA: Otvoreno pismo Gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Karlovca  

Karlovac, 01.prosinca 2021.godine

Gradska uprava Karlovac

Gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca Marin Svetić

Medijima

Poštovani,

Ovim putem tražimo od Vas da sa sjednice Gradskog vijeća Grada Karlovca koja se treba održati u četvrtak 02.12.2021..godine skinete točku s Dnevnog reda oko imenovanja članova Vijeća za zaštitu potrošača Grada Karlovca.

Odluku koju vi predlažete je sporna iz nekoliko razloga, a između ostaloga na neki način smanjujete i mogućnost borbe za prava potrošača na razini grada Karlovca.

Naša Udruga smatra da je sporno sljedeće:

- predlaganje da Vijeće ima 8 članova i da prilikom glasanja bude podjednak broj glasova, vi ostavljate mogućnost da u tom slučaju predsjednik/ca navedenog vijeća ( a u ovom slučaju to je zamjenica gradonačelnika) odluči, što je i je konačna odluka. Po ovom modelu predsjednik/ca Vijeća za zaštitu potrošača vrijedi za dvoje članova vijeća.

Neparan broj članova Vijeća poželjan je i prihvatljiv, jer kod donošenja Odluka, bitnih za građane Grada Karlovca, koji su i potrošači kako bi se izbjegla mogućnost da predsjednik svojim dvostrukim glasom, za potrošače donese spornu odluku.

S toga tražimo neparan broj članova Vijeća za zaštitu potrošača.

- u prijedlogu Odluke nema članova Vijeća iz redova opozicije, što također smatramo neprihvatljivim. Minimum transparentnosti kod donošenja odluka nalaže da i opozicija ima svog predstavnika u Vijeću za zaštitu potrošača. Podsjećamo da dosadašnja dobra praksa i dosegnuti standard omogućavao transparentnost u radu Vijeća za zaštitu potrošača, što u ovom prijedlogu Odluke neće biti slučaj.

S toga tražimo i predstavnika opozicije u Vijeću za zaštitu potrošača.

- kao primjer dobre prakse uvijek smo isticali Grad Karlovac, pri čemu je Udruga za zaštitu potrošača Korana, imala dva predstavnika u Vijeću za zaštitu potrošača, nakon početne mukotrpne borbe da bi se uopće osnovalo Vijeće za zaštitu potrošača.

Karlovac je bio ogledni primjer u Hrvatskoj, u implementiranju Zakona za zaštitu potrošača.

Ukoliko ne prihvatite ov naše sugestije i prijedloge, Grad bi mogao opet biti slučaj.

Ne možemo shvatiti tko i zašto želi donijeti ovu Odluku koja ide na štetu potrošača. Predstavnici pravnih osoba ako tu mislimo na predstavnike Obrtničke komore, kao i predstavnike Hrvatske gospodarske komore imaju dva predstavnika, a mi koji trebamo biti glas svih fizičkih osoba, odnosno svih građana grada Karlovca nama smanjujte to pravo i ostavljate nam da bude jedan predstavnik.

Kako je prethodilo ova odluka da podsjetimo od samog početka. Prije više od dva mjeseca zaposlenica Grada Karlovca gospođa Cukina kontaktirala je našu Udrugu i pitala je da li naši predstavnici Udruge ostaju kao članovi Vijeća, što smo i potvrdili. Tijekom prošlog tjedna saznali smo, bez da nas je netko kontaktirao iz gradske uprave, da je sastav Vijeća promijenjen i da ostajemo bez jednog člana, bez ikakvog objašnjenja.

Ne možemo, da se ne zapitamo, koja je namjera bila kod donošenja ovakvog prijedloga članova Vijeća za zaštitu potrošača. Ne želimo niti pomisliti da je namjera bila smanjiti naše djelovanje na području zaštite potrošača unutar Vijeća, na sve moguće načine. Podsjećanja radi, da je Vijeće za zaštitu potrošača, imajući u vidu zaštitu građana i transparentnosti izmjene cijene odvoza otpada, u prošlom sazivu odbilo prijedlog Odluke za poskupljenje odvoza otpada u Gradu Karlovcu.

Iz svega gore navedenog pozivamo predsjednika Gradskog vijeća Grada Karlovca da povuče prijedlog ovakve Odluke i da se pripremi nova Odluka koja će biti u interesu za što bolju zaštitu potrošača grada Karlovca.

U suprotnom razmislit ćemo da li uopće sudjelovati u radu ovakvog Vijeća.

Neprihvatljivo je i to da ste si uzeli za pravo u ime Udruge za zaštitu potrošača birate predstavnika u Vijeće za zaštitu potrošača. Mi smo predložili dva kandidata, a vi ste izabrali jednog, umjesto da ste tražili od nas da mi predložimo.

Također ćemo tražiti i od Ministarstva uprave tumačenje oko spornih dijelova ove Odluke.

S poštovanjem,

Predsjednica Udruge Korana
Marina Novaković Matanić

Plus hosting - banner

Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava

 


UZP Kutina: Epilog s E.on-om: Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava!

Opširnije...

Ključne riječi koje pokreću prisluškivanje preko mobitela

 


Ključne riječi koje pokreću prisluškivanje preko mobitela! Stručnjak tumači što se zbiva, što poduzeti

Opširnije...

Pogledajte kako najviše zaraditi na štednji

 

Objavljena lista, razlika u kamatnim stopama ogromna.

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...