Odbijanje cijepljenja je strah, nesigurnost i manjak znanja o cjepivu protiv bolesti COVID-19.

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Novu osobnu iskaznicu nije moguće podići na šalteru PU sve dok ne predate stari dokument.

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva

 


UZP Kutina održala redovnu godišnju skupštinu za koju je bio znatno povećan interes 

U petak 5. lipnja 2020. god. održana je redovna godišnja Skupština UZP Kutina, nakon odgode od 80-tak dana, uslijed krize pandemije koronavirusa. Unatoč propisanim ograničenjima, odaziv članova Skupštine bio je veći od prosječnoga!

Također, Skupštini su se odazvali i predstavnici Grada, Pročelnik UO za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i  civilno društvo gosp. Željko Tomičić te Potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Kutine gosp. Ivica Glibo.

Skupštinu je otvorio i nakon izbora radnih tijela nastavio voditi aktualni predsjednik Udruge Zlatko Bosak. Prilikom podnošenja Izvješća o radu i Financijskog izvješća za 2019. god. on je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je nakon dugo vremena Grad Kutina prepoznao značaj i ulogu UZP Kutina, tim prije što trenutno niti u jednoj drugoj JLS-e na području Sisačko-moslavačke županije ne djeluje neka potrošačka udruga! Podsjetimo, članovi naše Udruge sudjelovanjem u radu Savjeta potrošača javnih usluga (SPJU) Grada Kutine, kao i povjerenstava za reklamacije potrošača pri javnim komunalnim poduzećima, izravno zastupaju prava i gospodarske interese potrošača JU.
Raduje pozitivan odnos Grada prema zaštiti potrošača, kako u odnosu na djelovanje SPJU, tako i u odnosu na konkretnu financijsku podršku aktivnostima Udruge, tako da nam je prošle godine po prvi puta od kada naša Udruga djeluje, Grad odobrio cjelokupni zatraženi iznos od =9.450,16 kn!

Okosnica projekta zaštite potrošača „ZAJEDNO ZA POTROŠAČE (2019)“ bila je pokretanje i izgradnja naše nove mrežne stranice (www.uzp-kutina.hr ), a dobar dio komuniciranja s potrošačima i javnošću odvijao se putem društvenih mreža (FB-profil ‘UZP Kutina’), kao i elektronske pošte (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ). Naš je predstavnik sudjelovao i u radu Drugog međuresornog dijaloga za unaprjeđenje politike ZP u RH, održanog 26. veljače 2019. god. u prostorima MINGPO-a u Zagrebu. Ovaj seminar i radionica bili su iznimno korisni, predstavivši djelovanje pojedinih ministarstava i regulatornih agencija na području jačanja financijske, informatičke i medijske pismenosti potrošača, aktualnu zakonsku regulativu ZP-a, kao i primjere dobrih poslovnih praksa u području zaštite potrošača (npr. Agencije HAKOM, JLS-e Općina Mursko Središte i sl.) te omogućivši razmjenu informacija, iskustava i kontakata između 50-tak sudionika.

UZP Kutina i dalje ustrajava u pravcu jačanja tzv. međusektorske suradnje (između civilnog, poslovnog i javnog sektora op.p.), pozivajući sve za zajednički stol. „Želimo da se našu Udrugu doživljava kao dobrodošlog partnera, a ne kao oporbu gradskim vlastima, sve u cilju podizanja opće razine zaštite prava potrošača JU, njihove kvalitete, tržišne konkurentnosti pružatelja JU te javnih standarda općenito“ istaknuo je predsjedavajući Bosak.

Kolika je vrijednost resursa komuniciranja na daljinu, putem Interneta, društvenih mreža, e-pošte i slično, najviše je došlo do izražaja u uvjetima ograničavanja socijalnih aktivnosti i kontakata za vrijeme pandemije. Zbog toga se i tijekom 2020. god. planira nastavak razvoja naše mrežne stranice, u smislu povećanja njezine atraktivnosti i interaktivnosti s krajnjim korisnicima – potrošačima.

Već sad je jasno da se dio planiranih aktivnosti, poput javnih tribina, seminara, skupština saveza ZP i drugih, planiranih prijavljenim projektom „ZAJEDNO ZA POTROŠAČE (2020)“, nije i neće moći održati do kraja tekuće godine. Zbog toga se od njih odustalo, uslijed čega je došlo do značajnih ušteda za najam prostora, putne troškove i dr. Također, odgađa se donošenje odluke o pokretanju postupka za učlanjenje u savez Mreža potrošača Hrvatske (MPH), sa sjedištem u Čakovcu. Tako je UZP Kutina samoinicijativno Gradu predložila umanjenje početno zatraženih sredstava za aktualni projekt ZP na 47%, a svoj ukupni proračun za 2020. god. na 43% od početno planiranog, uvažavajući tako okolnosti  otežanog stanja u gospodarstvu, a time i smanjenih proračunskih mogućnosti Grada!

Podnesena izvješća za prethodnu 2019. god. kao i Plan rada i Financijski plan za tekuću 2020. god. prihvaćeni su jednoglasno. Također su jednoglasno prihvaćene i predložene dopune Statuta Udruge, u smislu da se i formalno omogućuje sazivanje i održavanje sjednica Skupštine, Upravnog odbora i Nadzornog odbora Udruge na daljinu, uz ispunjavanje odgovarajućih uvjeta,  kao i odluka o istupanju iz članstva u Savezu udruga za zaštitu potrošača ROZP (sa sjedištem u Varaždinu), koji je u posljednje vrijeme suočen s financijskim i organizacijskim poteškoćama.

Na kraju je riječ dana gostima. Pročelnik Željko Tomičić izrazio je zadovoljstvo onime što je predstavljeno, radom Udruge općenito te činjenicom da je prepoznata pozitivna promjena odnosa Grada prema području zaštite potrošača i djelovanju same Udruge, u odnosu na neka prethodna razdoblja. Istaknuo je korisnost djelovanja Udruge te najavio da će Grad nastaviti financijski podupirati djelovanje Udruge i zaštitu potrošača općenito te obećao daljnji napredak u kvaliteti uzajamne komunikacije, kao doprinos razvoju i jačanju spominjane međusektorske suradnje.

Ivica Glibo, u svojstvu predsjednika SPJU Grada Kutine, također je zadovoljan stavom da je djelovanje SPJU značajno unaprijeđeno te da je i on osobno pridonio ozračuju tolerantnosti i međusobnog uvažavanja,  te je izrazio nadu da će se, premda su savjetodavnog karaktera, odluke Savjeta ubuduće u većoj mjeri uvažavati od strane tijela gradskih vlasti. Cijeni rad Udruge jer je i sam potrošač te se trudi promovirati argumentaciju Udruge i na sjednicama Grada Kutine. Također je pozvao da i sama Udruga inicira sazivanje tematskih sjednica Savjeta, a ne samo da se odaziva na sazvane sjednice.


Sjednica Skupštine je, nakon rasprave u kojoj su sudjelovali dopredsjednik Udruge te gradski vijećnik Dragutin Vagner, članovi Skupštine Jure NikšićVladimir IlijašMirna Bjelić i Ivan Andrilović, kojemu se predsjedavajući posebno zahvalio, kao jednom od inicijatora osnivanja UZP Kutina te vrijednome članu koji aktivno sudjeluje u radu Udruge i njezinih tijela od njezinog osnutka 2006. god. do danas, kao i ostalim članovima Skupštine i gostima na odazivu, uz ispriku što će ove godine tradicionalni domjenak i druženje zbog poznatih okolnosti nažalost izostati!

UZP Kutina

Plus hosting - banner
 


doc. dr. sc. Kristina Petljak: Moraju li potrošači platiti sudske pristojbe zbog neplaćenih računa?

Opširnije...
 


Ustavni sud je zaključio da su odredbe Zakona o energetskoj učinkovitosti kontradiktorne.

Opširnije...

Uočen drvni pelet iz BiH s lažnim certifikatom

 


Konzum plus d.o.o. prodaje pelet na čijoj je ambalaži lažni certifikat kvalitete ENplus (A2) 

Opširnije...

Prvi Prelog sa 66 posto, Zagreb na 17, a Split na manje od četiri

 


Prema rezultatima u odvajanju komunalnog otpada, čak 11 ih je iz Međimurske županije.

Opširnije...

FINA upozorava - pazite na opis plaćanja

 


Fina upozorava uplatitelje pomoći stradalima u potresu: pazite na opis plaćanja!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...