Sedmi ljudski koronavirus po redu

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Zaštitar se ženi nije ispričao za svoje neprimjereno ponašanje što ju je naročito povrijedilo.

Opširnije...
 
Pozivamo sve potrošače da se uključimo zajedno u borbu protiv ove bahatosti HRT-a

Iz Međimurskog info centra potrošača dobili smo informaciju o upitu jedne potrošačice, s konstatacijom da Zakon o zaštiti potrošača ne poznaje (čl. 24) HRT pristojbu kao javnu uslugu, a niti se HRT pristojba može tretirati kao usluga ili roba, te prenosimo upit i dajemo naš stav i priopćenje.

„Dakle...Netko kuca. Otvaram, HRT-ov kontrolor. Ne puštam ga unutra naravno i govorim mu kako ne gledamo TV uopće, nemamo komp, ni laptop. A on će meni kako imam smartphone i da je u saboru izglasan HRT-ov prijedlog pod kojim i on podliježe njihovom haraču i da je kazna za ne prijavljen uređaj 1.000 kn.
Znači, morala bih na svojoj kičmi podnositi još jedan namet sa kojim nemam ama baš ništa. Da, svakako gledam jbni HRT na mobitelu, kako ne...Pa nabijem svakog ko' je digao ruku u Saboru za tu glupost također!!!“

 

Priopćenje za javnost Mreže potrošača Hrvatske

Kako se u javnosti konstantno pojavljuju inicijative za ukidanja HRT pristojbe, nužno je pojasniti što je to HRT pristojba. Veliku pometnju u tome je napravio zakonodavac prilikom donošenja Zakona o hrvatskoj radioteleviziji u kojem je pomiješao kruške i jabuke, pa „prosječni potrošač“ tumači HRT pristojbu kao pretplatu na HRT program, što je potpuno pogrešno.  A to je najveći uzrok nezadovoljstva potrošača, a i brojnih ovrha jer su potrošači odbijali platiti „pretplatu“ za program kakav daje HRT. U Zakonu je pomiješana programska shema HRT-a, rad Vijeća HRT, uplitanje Sabora u rad HRT i HRT pristojba.

MPH smatra da je neprihvatljivo, nezakonito, bahato i monopolističko da „državnu potporu“ plaćaju potrošači u ime države. Naime Zakom o HRT definira da su sredstva mjesečne pristojbe sredstva državne potpore koja se koriste sukladno pravilima o državnim potporama za javne radiodifuzijske usluge. Povlačeći paralelu o državnim potporama postavlja se pitanje zašto se onda npr. potpora poljoprivrednicima ne plaća sredstvima mjesečne pristojbe potrošača?

De facto HRT pristojba nije pretplata na program HRT, već državni porez na prijamnik (uređaj pomoću koje se može primati TV ili radijski signal) i to po načelnu da se plaća mogućnost korištenja, a ne korištenje, a još manje korištenje po potrošnji.

Stoga ne nužno HRT pristojbu urediti kao sve druge državne potpore, a ne kao potrošačku potporu.

Puno veći problem od toga je bahato ponašanje HRT-a, naravno uz suglasnost vlasnika (Vlade i Sabora). Svima je poznato da se odvjetničko društvo Hanžeković&Partneri, a i mnoga druga obogatilo na provođenju ovrha, na potrošačima koji demonstrativno nisu željeli plaćati iz gore navedenih razloga HRT pristojbu. Kranje omalovažavanje potrošača je bilo što pravna služba HRT nije pokretala prisilnu naplatu, nego je HRT sredstvima od HRT pristojbe angažirala vanjska odvjetnička društva.

Akcije slanja HRT kontrolora su bahate i neprihvatljive, te je samo pitanje vremena kada će neki takav bahati kontrolor stradati, jer crta tolerancije je kod potrošača sve niže.

Naime, HRT kontrolori bez znanja uprave Studentskih domova, upadaju „nasilno“ (kucaju na vrata i pod prijetnjom sankcija žele ući u sobe studenata), nadalje HRT kontrolori po zgradama i kućama potrošača kucaju na vrata potrošača, jer zamislite on ne plaća HRT pristojbu, a VJEROIJATNO ima neki prijamnik kojim može primati TV ili radio signal.

Pri tome je ponašanje tih kontrolora krajnje bahato i uvredljivo, začinjeno prijetnjama o kaznama i drugim metodama prisile i zastrašivanja, a to posebno kod ugroženih kategorija potrošača.

Takvo ponašanje i tenzije kod takvih susreta u naravi zamagle glavni problem, a to je da je spomenuti kontrolor da bi uprihodio 80 kn/mj za HRT i time dobio stimulaciju, prekršio niz zakona o sigurnosti građana, Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i ono najgore krši Ustav.

Hrvatskim Ustavom i drugim pozitivnim zakonima privatno vlasništvo je zaštićeno, a dom je nepovrediv.  Tako je neupitno na nitko, pa ni kontrolor HRT-a ne može doći i kucati na vrata, jer i zgrada (ne samo stan) su privatno vlasništvo, te da bi kontrolor HRT mogao ući u zgradu treba sudski nalog, a da ne govorimo da je kucanje na vrata uznemiravanje stanara. Stoga pozivamo potrošače, da kada im kontrolor HRT kuca na vrata i maše nekakvim iskaznicama (potrošač ne mora znati izgled iskaznica), da se ne upuštaju u razgovor s nepoznatom osobom, nego pozovu policiju i prijavne uznemiravanje i prijetnje.  Isto tako kontrolor iz istih propisa ne smije ući na privatan posjed (dvorište kuće) a tako ni kucati na vrata. Također kontrolor HRT nema ovlast hodanja po studentskim domovima, gdje je zaštitarska služba? Pa tako može, a znamo kakva su današnja vremena, u sobe studenata ući tko god zaželi?

Čudimo se kako im još nije palo na pamet da u staračkim domovima upadaju u sobe i dijele kazne.

Savjetujemo i pozivamo sve potrošače da  se uključimo zajedno u borbu protiv ove bahatosti HRT- te ako vidimo kontrolora u zgradama, da to prijavimo tj. pozovemo policiju, tj. da se prema toj nepozvanoj osobi odnosimo kao potencijalnom teroristu na privatnom posjedu.

Dok se ne promijeni, potrošači moraju poštivati Zakon o HRT-u, ali da bi se utvrdilo posjeduje li potrošač prijamnik kojim ima mogućnost (nema veze što ne koristi) prijema TV i radio signala u današnje digitalno doba zaista nadilazi metode upadanja kontrolora HRT na privatni posjed potrošača.

Kada nepravda postane zakon, otpor je obaveza potrošača!

Zamjenik predsjednika MPH
za strategiju razvoja i komunikacije
Željko Tomašić, mag.ing.aedif

Plus hosting - banner

Hrvatska po potrošnji pretposljednja u EU

 


Hrvatska po potrošnji i BDP-u po stanovniku pretposljednja u Europskoj uniji

Opširnije...

Prvi Prelog sa 66 posto, Zagreb na 17, a Split na manje od četiri

 


Prema rezultatima u odvajanju komunalnog otpada, čak 11 ih je iz Međimurske županije.

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...