Odbijanje cijepljenja je strah, nesigurnost i manjak znanja o cjepivu protiv bolesti COVID-19.

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Sustav Safety Gate: MV i igračke ove su godine na vrhu popisa opasnih neprehrambenih proizvoda

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva

 


Drski prevaranti postaju sve sofisticiraniji: Prepoznajte prevare i kupujte zaštićeni i sigurno.

Ovih dana javilo nam se nekoliko zabrinutih čitatelja suočenih s bezobzirnim pokušajem internetske prevare. Nakon što su na Njuškalu oglasili prodaju stvari javili su im se potencijalni kupci iz Rovinjskog Sela i Pule. Lažni kupci tražili su dostavu robe uz prijedlog da sami izvrše narudžbu putem usluge Paket24 Hrvatske pošte.

'Izvršim narudžbu na web stranici Paket24, dobijem osobni link koji vam pošaljem, vi slijedite link i potvrdite podatke o kartici i odmah dobijete novac za to, a nakon toga će vas kurir nazvati i vi ćete organizirati slanje paketa', glasila je poruka preko WhatsAppa.

Riječ je o klasičnoj internetskoj prevari u kojoj lažni kupac navodi prodavatelja da mu dostavi podatke o svojoj bankovnoj kartici kako bi mu tobože unaprijed platio pošiljku. Ustvari, jedini cilj prevaranta je 'opelješiti' račun prodavatelja.

U ovom slučaju korisnik oglasnika može lako doći u zabludu jer su lažne web stranice gotovo identične službenim stranicama Hrvatske pošte.

Na učestale pokušaje prevare kojima su izloženi prodavatelji u oglasnicima upozoravaju i iz najvećeg poštanskog operatora.

'Prevaranti se prodavateljima putem oglasnika javljaju porukom te im šalju poveznicu na lažnu stranicu na kojoj prodavatelj može podignuti novac. Molimo korisnike da ne odgovaraju na poruke sa sumnjivim poveznicama te da ne otvaraju poveznice koje se nalaze u njima jer se time izlažu riziku od krađe svojih podataka', ističu u Hrvatskoj pošti.

Ako prodajte nešto preko oglasnika i dogovorili ste uplatu novca na vaš račun, jedini podaci koji trebate dostaviti kupcu su broj računa (IBAN) te ime i prezime vlasnika.

Siguran način je i da s kupcem dogovorite naplatu u gotovini posredstvom Hrvatske pošte. U tom slučaju prilikom predaje paketa HP-u predajete i ispunjenu uputnicu Fine putem koje će vam biti isplaćen dogovoreni iznos nakon što kupac plati pošiljku po pouzeću.

Kako biste izbjegli neugodnosti, prije nego što se upustite u trgovanje putem oglasnika uputno je dobro proučiti pravila sigurnosti. Tako i portal Njuškalo svojim korisnicima savjetuje da za uplatu novca nikad ne dijele osjetljive podatke o kartici.

'Ne moraš nigdje klikom potvrditi svoj broj računa i podatke s kartice kako bi ti bila izvršena uplata. Osobne podatke i podatke s bankovne kartice (ime i prezime, trajanje kartice, cvv) upisuješ samo ako ti kupuješ i to samo na provjerenim stranicama banke ili pružatelja usluge plaćanja', poručuju s Njuškala.

Tportal

Plus hosting - banner
 


Konstatira nezakonitost akta i nastavlja dalje postupati po istome uz OBEĆANJE izmjene istog!

Opširnije...
 


Ustavni sud je zaključio da su odredbe Zakona o energetskoj učinkovitosti kontradiktorne.

Opširnije...
 


Drski prevaranti postaju sve sofisticiraniji: Prepoznajte prevare i kupujte zaštićeni i sigurno.

Opširnije...

Diskriminacija potrošača u Karlovcu

 


Udruga KORANA: Otvoreno pismo Gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Karlovca  

Opširnije...

Premalo iskorištavamo koristan otpad

 


Možda u nadležnom ministarstvu i tijelima Sabora shvate da postoje i korisnici usluga. 

Opširnije...

242 tisuće blokiranih građana - potrošača

 


Dug u iznosu od 5,8 milijardi kuna (bez kamata), odnosi na dug potrošača prema bankama.

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...