Odbijanje cijepljenja je strah, nesigurnost i manjak znanja o cjepivu protiv bolesti COVID-19.

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Na našim kovanicama nalaziti šahovnica, kuna, geografska karta Hrvatske, glagoljica te Nikola Tesla.

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva


Liječnici pozivaju na oprez

Jedna se 42-godišnja Osječanka otrovala parama dezinfekcijskog sredstva za čišćenje kupaonice veoma rasprostranjenog u domaćinstvima.

''Čistila sam i nisam otvorila prozorčić u kupaonici. U Objedinjenom hitnom prijemu pitali su me je li riječ o određenom sredstvu za čišćenje, a kad sam im rekla da jest, nije bilo teško zaključiti da su im takvi slučajevi otrovanja dobro poznati. Ne znam kojim su se sredstvom za čišćenje drugi otrovali, no čini mi se da su mnogi sličnog kemijskog sastava'', ispričala je Osječanka za Glas Slavonije.

Slučaj trovanja potvrdio je i dr. sc. Srđan Čalošević, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u KBC-u Osijek. Ističe, takvi slučajevi nisu česti, ali i ovaj slučaj pokazuje da klor može napraviti štetu organizmu, zbog čega je potrebna i hospitalizacija.

Klor je, kaže, agresivna tvar koja iritira sluznicu i nipošto se ne preporuča koristiti njime u zatvorenome, odnosno u prostoru gdje nema ventilacije. Štoviše, u slučajevima korištenja klora u zatvorenim prostorijama ne pomaže ni tzv. kirurška maska.

''Ni maska neće zaštititi sluznicu, tako da je jedina zaštita od neželjenih posljedica provjetravanje. Inače, ove jeseni još nismo imali ovakvu situaciju, no svakako treba upozoriti na ovakvu mogućnost otrovanja'', objasnio je dr. Čalošević.

Stručnjaci savjetuju da korištenje klora na nepravilan način ne samo da može dovesti do kroničnog bronhitisa i astme već može narušiti funkciju štitnjače.

Tu tvar sadrži veći broj jakih sredstava za čišćenje, a nije dovoljno koristiti rukavice i izbjegavati udisanje, već šteta može nastati kumulativnim djelovanjem.

Osim toga, i omekšivači za rublje mogu biti štetni i jedni od vodećih uzročnika dermatitisa te izazvati štetu respiratornog sustava.

Također, antibakterijski sapuni mogu poremetiti funkciju hormona, dok sredstva za čišćenje stakla mogu loše djelovati čak i na bubrege i jetru. U pretjeranoj ili uporabi bez adekvatne zaštite zdravlje narušavaju čak i sredstva za čišćenje tepiha te osvježivači prostora.

Dnevnik.hr

Plus hosting - banner
 


Objavljen je prvi pregled podataka iz sustava Evidencija lokacija odbačenog otpada.

Opširnije...
 


Ustavni sud je zaključio da su odredbe Zakona o energetskoj učinkovitosti kontradiktorne.

Opširnije...

Provjerite učinkovitost proizvoda i ukupne troškove!

 


Nova mrežna aplikacija koja podržava odabir učinkovitih kućanskih i elektroničkih uređaja

Opširnije...

Pošiljke s robom iz trećih zemalja

 


Dodatno pojašnjenje HAKOM-a vezano za poštanske pošiljke s robom iz trećih zemalja od 1. 7.

Opširnije...

FINA upozorava - pazite na opis plaćanja

 


Fina upozorava uplatitelje pomoći stradalima u potresu: pazite na opis plaćanja!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...