Sedmi ljudski koronavirus po redu

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Za predsjednika Savjeta je izabran gospodin Danko Relić, a za zamjenicu gospođa Nikolina Klaić.

Opširnije...

Piše: Željko Tomašić

--------------------------------

U autoškolama se uči da se ne smije parkirati na pješačkome prijelazu ili na udaljenosti manjoj od pet metara od tog prijelaza, kai o da se  ne smije se parkirati na raskrižju i na udaljenosti manjoj od pet metara od najbližeg ruba poprečnog kolnika. No kako je naplata nepostojeće usluge, u ovom slučaj parkiranja, u Hrvatskoj vrlo unosan posao, JLS se od odreći lake zarade bez imalo truda, pa nastoje naplatiti svako pariranje vozila, a da pri tome ne čine uslugu (niti čuvaju, niti osiguravaju vozilo), pače potrošač može zaraditi i kaznu na koju ga je navela odluka o parkiranju JLS. Naime, u mjestima gdje se naplaćuje parkiranje postoji niz označenih parkirnih mjesta koji su vrlo blizu pješačkoga prijelaza ili raskrižja pa osim što potrošač-vozač plati parkiranje može platiti i kaznu 300 kuna jer je prekršili zakon. 

Jesu li to jedini apsurdi hrvatskih parkirališta? Nažalost nisu. Vrlo često je obilježeno parkirno mjesto na kojemu je priključak na vodovodnu mrežu, ulaz u kanalizaciju ili nekakav drugačiji šaht, a prema 82. članku Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne smijete ni tamo parkirati. Ako potrošač postupi suprotno tim odredbama, također ga može dočekati kazna od 300 kuna. 

Velik broj kolnih ulaza posebno po gradovima nije označen znakom o zabrani parkiranja i zaustavljanja, ali se vrlo često nađu 'pametnjakovići' koji ondje parkiraju. Naime, zakonom je definirano da se ne smije parkirati ispred kolnog ulaza u zgradu, sklonište, dvorište ili garažu, iako to nije označeno znakom zabrane. 

Nadalje, postoji odredba koja zabranjuje parkiranje na nogostupu ili u pješačkoj zoni ako za kretanje pješaka nije ostavljeno najmanje 1,6 metara širine na površini za kretanje pješaka. Ta površina također ne smije biti uz rub kolnika, osim ako je to dopušteno prometnim znakom. Ali, npr, ako parkirate nasred parka, a ne parkirate na zelenoj površini i sa svake strane ostaje dovoljno mjesta za pješake i nema oznake za pješačku zonu ili zabranu parkiranja, prometno vam redarstvo ne može napisati kaznu ni premjestiti vozilo jer za takvo što zakon nije definiran. 

Posebna priča su vrlo profitabilne Parking-službe koje imaju jako dobru motivaciju za redovito ocrtavanje parkirnih mjesta jer ako propisana horizontalna signalizacija nije dobro ocrtana, odnosno nije vidljiva, ne smije se obavljati kontrola parkiranja.

Ili drugim riječima, ako ako je potrošač dobio kaznu na mjestu gdje se vrši naplata parkinga, a njegovo parkirno mjesto nije dovoljno vidljivo, slobodno možete tužiti tvrtku koja održava parking i vrši kontrolu naplate.  Isto tako, ako pada snijeg, a parkirna mjesta nisu počišćena te se zbog njih ne vidi signalizacija, ne morate plaćati parkiranje i ne smijete dobiti parkirnu kaznu, zbog istih uvjeta. 

Naravno, uvijek se savjetuje poštovati pravila, propisno parkirati i plaćati parkiranje, ali obratite pažnju gdje parkirate da vas ne bi dočekala 'čestitka' ispod brisača iako ste smatrali kako ste sve uradili prema propisu. Također, zadnji navedeni propisi vaša su prava kao vozača-potrošača, pa ako dobijete kaznu pogreškom prometnoga redara, nemojte oklijevati izboriti se za svoje dobro.

Samo informirani potrošači su zaštićeni potrošači!

Plus hosting - banner
 


Ako ste kupovali u ovoj online trgovini, odmah provjerite stanje na bankovnom računu!

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...

Hrvatska po potrošnji pretposljednja u EU

 


Hrvatska po potrošnji i BDP-u po stanovniku pretposljednja u Europskoj uniji

Opširnije...

DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

 


HAKOM: "Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci."

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...