Prevareni ste. Kome ćete se obratiti za pomoć?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Djelatnici ZHM heroji

Opširnije...

KTC - neće raditi nedjeljom

Opširnije...

Piše: Željko Tomašić

--------------------------------

Ministarstvo gospodarstva poduzetništva i obrta (resorno ministarstvo za zaštitu potrošača), kao i cijeli civilni i javni sektor javno govore i ističu da je informiranje potrošača, preventivna i najbolja zaštita potrošačkih prava.  No, sve ostaje na retorici, sve ostaje na konstataciji "potrošači nisu informirani".  A tko je zadužen za informiranje ? Pa ako potrošači nisu informirani resorno ministarstvo s jedne strane i udruge za zaštitu potrošača s druge strane nisu odradili svoj posao, a JLS kojima je zakonska obveza informiranje potrošača, nisu stigli još ni do "i". 

Naravno, nitko ne snosi odgovornost za ne poštivanje Zakona o zaštiti potrošača, jedino potrošači moraju plaćati sve. Novčanici potrošača su kasice prasice za saniranje gubitaka promašenih investicija i loših političkih odluka. 

Uzimam primjer HRT pristojbe, gdje se potrošači glođu, osjećaju prevarenim, a jednostavno se radi o neinformiranosti, što i potrošači teško prihvaćaju. No, kada shvate da je HRT pristojba državni porez, a pretplata za HRT programe, moći će shvatiti i naći načine borbe protiv ovog državnog nameta.

Svjedoci smo da su se neki odvjetnički uredi obogatili na provedbi ovrha zbog neplaćanja HRT pristojbe, a sve je to posljedica neinformiranosti potrošača ili bolje rečeno krivog informiranja potrošača.

Naime HRT pristojba nije pretplata na TV prijamnik, kako to preko 90% potrošača smatra, jer tako je bilo u Jugoslaviji, trgovac je morao obavijestiti državnu televiziju kome je prodao televizor.

HRT pristojba je svojevrsni državni porez na radio i TV signal ili ja bi to nazvao elektroničke signale. Takav porez imaju sve države svijeta. Neke države su taj porez vezale uz neke druge poreze ili račune tj. cijene, pa se čini da poreza nema. Naime neke države se hvale da nema TV pretplate, ali tamo je taj porez vezan uz cijenu električne energije jer to je najznačajniji izvor financiranja javnog servisa informiranja građa.

U Hrvatskoj je primijenjen model posjedovanja prijamnika, pa Zakon o HRT kaže: „Svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa (u daljnjem tekstu: prijamnik) na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu“

Danas se elektronički signal može primati ne samo radio i TV prijamnicima, nego i npr. mobitelom, kompjuterom itd.

Pa tako da pojednostavim, HRT pristojbu moraju plaćati svi vlasnici nekretnina, jer sigurno imaju bar jedan od prijamnika kojim mogu primati signal, a i ako potrošač nema nekretnine, a ima osobni automobil mora plaćati HRT pristojbu, jer danas svi automobili imaju radio prijamnik. Jedino ako dokaže da nema radio u automobilu oslobađa se plaćanja HRT pristojbe.

Ono što radi HRT koji je ovlašten za oslobađanje obveza plaćanja, je nezakonito, jer oni „pečate“ samo TV prijamnik pri čemu potrošač mora potpisati suglasnost da inspektori HRT-a mogu ući u stan u bilo koje doba dana i noći glede kontrole, što je čak protuustavno, jer dom je nepovrediv.

Neke potrošače, posebno u pograničnim područjima buno to što ne mogu primati TV signal a moraju plaćati HRT pristojbu.

Kao što sam rekao, HRT pristojba je državni porez na elektronički signal, pa da se lakše razumije, evo znam da na području Općine Selnica (Općina graniči s Republikom Slovenijom)  ima mjesta gdje ne mogu gledati programe HRT-a, ali mogu primati radio signal Hrvatskog radija ili recimo Radija 105 (Radio Selnica), samim tim ni sudski se ne mogu osloboditi plaćanja HRT pristojbe.

Da napomenem još, da se iz HRT pristojbe ne sufinancira samo HRT, nego sve radio i TV postaje u Hrvatskoj u određenom postotku.

Naravno da HRT pristojba može biti veliki izdatak, posebno za ugrožene kategorije potrošača, pa zato, po prvi puta, javno pozivam u ime Društva „VUKANOVČAR“ i Mreže potrošača Hrvatske (savez udruga potrošača), JLS da u svoje socijalne programe uvedu i plaćanje HRT pristojbe za ugroženu kategoriju potrošača. Naime, smatram da nije ljudski da se pečaćenjem TV prijamnika siromašne potrošače ostavimo bez prozora u svijet.

HRT je uveo mogućnost da potrošači koji imaju mala primanja (mjesečni cenzus 1.500,00 kn)  plaćanju 50% HRT pristojbe. Tako da ako se u taj program uključe i JLS, to nije veliki izdatak za njih, pače zanemarljiv.

 

Bahatost HRT-ovih kontrolora nezakonita

 
Pozivamo sve potrošače da se uključimo zajedno u borbu protiv ove bahatosti HRT-a
Opširnije...

10.000 kn za priključak vode. SRAMOTA!

Potrošač platio 10.000 kn kako bi imao pitku vodu. Gradu 6.000 kn i 4.000 Vodovodu
Opširnije...

HNB: Naplaćivanje bankarskih usluga

  Naplaćivanje isplate na šalterima: Zakonsko pravo ili nepoštena poslovna praksa?
Opširnije...

Otvoreno pismo zelene liste ministrici poljoprivrede

  Zelena lista poručuje: " Tržimo hitnu zabranu koncentriranog glifosata i u Hrvatskoj."
Opširnije...