Kada veš perete poslije ponoći po "jeftinoj struji", provjerite imate li uopće jeftinu struju 

Malo me to sram reći, ali trebalo je proći jako puno vremena kako bih shvatila da nema baš nikakvog opravdanja što svoje susjede nakon ponoći maltretiram centrifugom.

Igrom slučaja, to je saznanje bilo posljedica neuspjelog eksperimenta u kojem sam naumila provjeriti isplati li se dio kućanskih poslova odgađati za vrijeme kad je struja jeftinija i koliko se takvim načinom života doista može uštedjeti.

Tjednima sam vešmašinu i suđericu palila isključivo poslije devet sati navečer, no hladan tuš stigao mi je s obračunom za struju.

Lijepo na njemu piše kako sam malo više od 500 kilovatsati potrošila u vrijeme dnevne, a oko 300 u vrijeme noćne tarife, no usprkos razlici u cijeni struje koju trošim do devet i one koju trošim poslije tog termina, kompletna potrošnja obračunava mi se po jedinstvenoj cijeni zbog čega ispada da nema nikakve razlike rade li mi kućanski aparati danju ili usred noći.

Nije mi jasno o čemu se tu zapravo radi pa malo bolje pregledam pozadinu svojeg računa.

Tamo pronalazim informaciju da se struja u mojem kućanstvu obračunava po tarifnom modelu “plavi” o čemu nešto više informacija pronalazim na stranicama HEP-a.

Riječ je o tarifnom modelu u kojem se sva struja, neovisno o tome kad je potrošač troši, obračunava po jedinstvenoj cijeni od 0,77 kuna po kilovatsatu, no potrošačima su dostupne i druge opcije.

Tako je moguće odabrati tarifni model “bijeli” u kojem je “noćna struja” čak upola jeftinija od dnevne, kao i modele “crni” ili “crveni”.

Osim toga, HEP na svojim stranicama potrošačima daje i mogućnost izračuna koji im se od ponuđenih modela najviše isplati, i to na način da u posebne kućice unesu uobičajene podatke o mjesečnoj potrošnji te izračunaju u kojem modelu ostvaruju najviše ušteda.

Meni ta računica pokazuje da bih prelaskom na model “bijeli” mjesečno uštedjela nekoliko desetaka kuna, no previše cijenim svoje slobodno vrijeme pa radije odabirem struju trošiti kad mi se ćefne.

No, za one kojima je do toga više stalo, možda nije loše provjeriti isplati li im se uopće sve to ponoćno maltretiranje.

novac.jutarnji.hr

Plus hosting - banner
 

Potrošači, ovi savjeti će vam pomoći izbjeći neugodnosti, probleme, možda i tragičan ishod.

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...

Sedma radionica: "Potrošačka školica"

 

Održana sedma informativno-edukativna radionica u sklopu projekta "Potrošačka školica"

Opširnije...

Ništa od povećanje cijene za odvoz smeća

 

Ustavni sud obustavio uredbu o gospodarenju otpadom, gradovi i općine ne mogu dizati cijene

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

U Viškovu konferencija New Deal za potrošače

 
"POTROŠAČICA" - društvo za zaštitu potrošača Hrvatske: Konferencija "New Deal" za potrošače.
Opširnije...