Preporuke će biti proslijeđene Povjerenstvu za humane lijekove koje će usvojiti konačno mišljenje.

Opširnije...
Plus hosting - banner

Društvo potrošača Međimurja: ‘Građani se najviše žale na HRT i T-com’

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva

Brisali rokove trajanja: Europol upozorava na novu kriminalnu praksu, može biti izuzetno opasna

Želja za zaradom i "domišljata", no opasna prevara pripadnika jedne kriminalne skupine, doveli su do zdravstvene ugroze velikog broja Europljana. Tvrdi to Europol koji je  sudjelovao u međunarodnoj policijskoj akciji koja se bavila skupinom osumnjičenom da je preoznačila  milijune prehrambenih proizvoda kojima je istekao rok trajanja te ih potom ponovo stavila u distribuciju preko trgovačkih lanaca.

Riječ je o istrazi koja se provodila u nekoliko država EU i na koncu je rezultirala uhićenjem 27 osoba. Europol upozorava i da je to za što se pripadnici te skupine sumnjiče - prepravljanje datuma na proizvodima kojima je istekao rok trajanja te njihovo stavljanje u distribuciju i prodaju - relativno nova kriminalna praksa. I izuzetno opasna jer potencijalno ugrožava zdravlje većeg broja ljudi.

Istragom je utvrđeno da je kriminalna skupina na ideju za svoj "posao" došla  nakon što je uvidjela da je pandemija COVIDA 19 opskrbne lance učinila ranjivima jer je bio otežan što transport, što distribucija  hrane i pića. Shvatili su da im se gomilaju hrana i piće koje ne mogu prodati zbog COVIDA 19, a shvatili  su i kako da riješe problem isteka roka trajanja. Pa su počeli prvo kemijski brisati datume roka trajanja na pojedinim artiklima, nakon čega bi ispisali nove. Kasnije su, kako se sumnja krivotvorili deklaracije te stavljali potpuno nove jer su željeli stvoriti dojam da je riječ o sigurnoj i svježoj hrani.

Europol upozorava da takva hrana i piće može imati ne samo neugodan okus i miris, već može biti izuzetno opasna za ljudsku prehranu te može predstavljati ozbiljan rizik za javno zdravlje.   

Kada je otkriveno da je riječ o posebnom modusu operandi, pokrenuta je  opsežna istraga  o prehrambenoj industriji koju je koordinirao Europol. Nakon toga pokrenute su ciljane policijske operacije,  u Litvi i Italiji.  U Litvi je tako razotkrivena  skupina koja je hrani kojoj je istekao rok trajanja mijenjala deklaracije, prije no što ju je ponovo puštala u prodaju. Ta se kriminalna skupina sumnjiči i za varanje na PDV-u, sumnja se da su zaradili najmanje milijun eura, a u oko 70 pretraga nađeno je milijun paketa hrane i pića,  te oprema za mijenjanje deklaracija. 

Što se tiče Italije, tamo je u 14 pretraga nađeno i zaplijenjeno više od 500.000 artikala hrane i pića. Nije bila samo riječ o proizvodima kojima je istekao rok trajanja već su neki bili i pokvareni. Sumnja se da su pripadnici kriminalne skupine  hranu i piće kojima je istekao rok trajanja kupovali za mali novac, da bi ga kasnije preprodavali i dobro zaradili. Nema dokaza da su u cijeloj ovoj opasnoj prevarenoj shemi, kaže Europol, sudjelovali, proizvođači hrane.

Večernji (za Trošilici odabrao Alen Kristović)

Plus hosting - banner

Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava

 


UZP Kutina: Epilog s E.on-om: Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava!

Opširnije...

Ključne riječi koje pokreću prisluškivanje preko mobitela

 


Ključne riječi koje pokreću prisluškivanje preko mobitela! Stručnjak tumači što se zbiva, što poduzeti

Opširnije...

Ispada kao da poskupljenja i nema, ali…

Marketinški trik kojim se legalno zavaravaju kupci: “Ispada kao da poskupljenja i nema, ali…”

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...