Zbog povećanog vala zaraze kupcima sve važnije mjere zaštite

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Na 300 milijuna kutija 7% je neoporeziva potrošnja, siva zona proračunu izbija više od pola milijarde kuna.

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

#budimoodgovorni

 


EU kaže da je taj rok trajanja smrznutog mesa šest mjeseci, a samo Hrvatska ne kaže ništa

Znanstvenici kažu da smrznuto meso ima rok trajanja 12 mjeseci, Europska unija kaže da je taj rok samo šest mjeseci, a samo Hrvatska ne kaže ništa, zbog čega ne postoji nijedan jedini pravni razlog da domaći trgovci ne uvezu meso staro, primjerice, pet godina.

Tako bi se najkraće mogla opisati situacija na koju domaći farmeri godinama upozvaju, u kojoj nema apsolutno nikakve prepreke da meso koje ne smije na tržište europskih zemalja dođe šleperima u naše trgovine i na stolove hrvatskih građana. Rok trajanja u Hrvatskoj određuje proizvođač koji za napisano na ambalaži odgovara kazneno i materijalno.

No, nema nikakve pravne prepreke da njemački proizvođač u svojoj zemlji stavi rok trajanja od šest mjeseci, a u Hrvatskoj, za isti proizvod, napiše da se može upotrebljavati 12 mjeseci. Iako zamrzavanje na temperaturi od -18 stupnjeva zaustavlja većinu mikrobioloških promjena, jer mikroorganizmi u pravilu ne žive na temperaturama ispod -10, neke se promjene ipak događaju i meso gubi na kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti - objasnila je mr. sc. Marijan Katalenić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Europsko ‘smeće’ Potvrđuje to i Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, koji kaže da domaći proizvođači godinama upozoravaju na tu apsurdnu situaciju koja omogućava da europsko “smeće” dolazi k nama. U Njemačkoj se meso koje je smrznuto šest mjeseci više ne može prodavati, pa se uglavnom koristi u proizvodnji životinjske hrane ili se izvozi. Hrvatska nema nikakvih propisa koji bi regulirali to pitanje.

Kad god upozoravamo na to pitanje, kažu nam da to meso nije otrovno. Hrvatska agencija za hranu (HAH) objavila je vlastitu znanstvenu studiju u kojoj su došli do rezultata kako se meso preporučuje smrzavati na -18 stupnjeva najdulje 12 mjeseci, nakon čega se u njemu događaju ozbiljne kemijske i kvalitativne promjene.

Profesorica Lidija Kozačinski sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta, članica radne skupine HAH-a koja je izradila studiju, kaže kako, nakon rezultata studije, ne bi nikome preporučila stavljanje na obiteljski stol mesa koje je smrznuto dulje od godinu dana.

Razlozi za zabrinutost Studija ne nudi nove spoznaje, sve dosadašnje međunarodne istraživačke skupine došle su do istih ili sličnih rezultata. Mr. Katalenić pojašnjava da su manipulacije na tržištu hrane uvijek moguće, pogotovo kad je riječ o mesnim prerađevinama u kojima uvijek može završiti i staro meso. No, kaže, sustav inspekcije proizvoda koji prelaze državnu granicu taj je koji bi morao kontrolirati je li istina ono što proizvođač kaže kada tvrdi da je rok trajanja valjan.

Sve dvojbe mogle bi biti otklonjene kada bi na svakom komadu mesa bio, uz rok trajanja, naznačen i datum klanja, no mesni lobiji godinama to odbijaju, a ministri i lijevih i desnih šute!

Itekako ima razloga za zabrinutost jer je Hrvatska veliki uvoznik mesa i mesnih proizvoda, koji čine većinu uvoza prehrambenih proizvoda. Hrvatska iz Nizozemske uvozi preko 5500 tona svinjetine godišnje, uz još 2500 tona iz Njemačke, a iz Brazila, prema podacima Hrvatske poljoprivredne komore, uvozimo oko 350 tona govedine.

Također uvozimo meso iz Urugvaja, Litve, Novog Zelanda, SAD-a i prema važećim propisima, moramo im vjerovati na riječ kada tvrde da je meso ispravno i kvalitetno te da nije prestaro.

Utvrdi li se da je neki farmer lagao, nećemo uvoziti njegove proizvode dvije godine, no upućeni tvrde da se i tome može doskočiti, naprosto izvozom starog mesa preko druge klaonice koju drži prijatelj urugvajskog farmera.

Nevjerojatno!!

U igri je velik novac fizikalne, kemijske i mikrobiološke promjene praćene su na način da su promatrani parametri analizirani na uzorcima svježeg mesa te uzorcima mesa čuvanim na temperaturi od -18 °C, nakon tri, šest, dvanaest, petnaest i osamnaest mjeseci. Svi ti parametri pokazali su da mesu nakon 12 mjeseci smrzavanja nije mjesto u našoj prehrani.

Meso je kapital, baš kao i druga imovina. Naravno da stranim proizvođačima nije lako staro meso odnijeti na spaljivanje u kafileriju i to još platiti. Velik je novac u igri. Puno ga je lakše prodati u neku zemlju koja nema propise koji bi to branili ili u zemljama gdje su na vlasti korumpirani političari kao što su u Hrvatskoj.

To smeće je počelo stizati ulaskom Hrvatske u EU! Političari na vlasti (HDZ i SDP) svjesno uništavaju naše stočarstvo kako bi uvozili meso koje je trebalo biti uništeno!

Potpuno je jasno zašto smo prvi u Europi po broju umrlih od malignih bolesti!

A sve prema Agendi 21 koju su hrvatskom narodu iza leđa potpisale HDZ-ova i SDP- ova vlada, a odobrio gremijev (partizanski) sabor!

istinomprotivlazi.info

Plus hosting - banner
 


doc. dr. sc. Kristina Petljak: Moraju li potrošači platiti sudske pristojbe zbog neplaćenih računa?

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...

Hrvatska po potrošnji pretposljednja u EU

 


Hrvatska po potrošnji i BDP-u po stanovniku pretposljednja u Europskoj uniji

Opširnije...

Prvi Prelog sa 66 posto, Zagreb na 17, a Split na manje od četiri

 


Prema rezultatima u odvajanju komunalnog otpada, čak 11 ih je iz Međimurske županije.

Opširnije...

Ovršni kod ministra pravosuđa i uprave

 


Udruga Ovršni odazvala se na poziv ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice.

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...