Djelatnici ZHM heroji

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


"Pamučne, perive maske“ nemaju propisana svojstva zaštite, nemaju EU izjavu sukladnosti

Opširnije...
 

Uvezeno 4500 kg zaražene piletine, 860 kg je uništeno gdje je preostalih 4,5 t piletine?

Meso peradi iz Mađarske zaraženo ptičjom gripom stiglo je u sedam objekata koji se bave prometom hrane u Hrvatskoj, potvrdilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

Veterinarska inspekcija ustanovila je kako je u Hrvatsku s dvije mađarske farme dopremljeno oko 5400 kilograma mesa peradi. Kod poslovnih subjekata zatečeno je oko 860 kilograma koje je odmah uništeno.

Ministarstvo ne navodi što je s preostalih četiri i pol tone dopremljenog mesa. Pretpostavlja se kako je prodano i konzumirano. Infektolozi kažu kako nema opasnosti za zdravlje ljudi.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane obavijestila je Mađarsku da je meso peradi koje potječe s farme zaražene visokopatogenim virusom H5N8 te druge farme koja je bila pod sumnjom na zarazu dopremljeno u sedam objekata u Hrvatskoj.

U proteklih deset dana potvrđeni su slučajevi visokopatogene influence ptica u Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Češkoj u uzgojima peradi uzorkovane virusom podtipa H5N8.

“Influenca ptica zarazna je virusna bolest ptica, uključujući perad. Zaraza domaće peradi virusom uzrokuje dva glavna oblika. Niskopatogeni izaziva blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća.

Influenca ptica pojavljuje se uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

U slučaju izbijanja influence ptica postoji opasnost da se uzročnik bolesti proširi na druga gospodarstva na kojima se drži perad ili druge ptice koje se drže u zatočeništvu”, upozoravaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Zagreb info

Plus hosting - banner

Godišnje bacimo oko 400 tisuća tona hrane i namirnica! Više od polovice prehrambenog otpada u cijeloj Europskoj uniji nastaje u kućanstvima. U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400 tona zdravstveno ispravnih namirnica.

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...

15. ožujka – Svjetski dan prava potrošača

 

Potrošači su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti.

Opširnije...

DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

 


HAKOM: "Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci."

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...