Sedmi ljudski koronavirus po redu

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Za predsjednika Savjeta je izabran gospodin Danko Relić, a za zamjenicu gospođa Nikolina Klaić.

Opširnije...
Zakon ne propisuje tko treba skinuti ovitak i u kojem trenutku. Kupci bi trebali pripaziti! 

Zakon ne propisuje tko treba skinuti ovitak i u kojem trenutku. Kupci bi trebali pripaziti, objasnili su nam u Državnom inspektoratu

‘A što da im radim? Stotinu puta sam im rekla da sa svih suhomesnatih proizvoda prije rezanja treba oguliti plastične omote, ali opet rade po svome. Mogu ih samo opomenuti, jer ako im dam otkaz, tko će mi raditi. Hoćete li mi vi pribaviti dvoje u zamjenu?’

Rekla je to voditeljica porečkih Plodina za 24sata.hr nakon što smo joj pokazali mortadelu s pistacijom s čijih se rezanih kriški nazirao najlon. Na primjedbu da smo se time mogli i zagušiti, imati zdravstvene probleme, ali poslati im i sanitarnu inspekciju u kontrolu, ponovno nam je uz ispriku kazala da ne može ništa napraviti da popravi stanje. Neslužbeno doznajemo da radnici u supermarketima i trgovačkim lancima naprosto nisu školovani. Rijetko tko ima trgovačku školu, pa salame i sireve režu oni koji su posao naučili radeći kao konobari ili čistačice. Posao sam po sebi nije težak, ali je slabo plaćen, i zato nastaje problem s kvalitetom radne snage.
Je li doista tako, i zašto se ništa ne poduzima da se problem riješi, pokušali smo doznati i u upravi Plodina. Poslušala nas je poslovna tajnica i obećala kako će se sigurno netko javiti i odgovoriti na pitanja. Poziva nije bilo, a Plodine nam nisu odgovorile ni na kasnije poslan pisani upit.

Isti problemi s kadrom muče i druge prehrambene trgovačke lance, pa je pitanje kupuju li djelatnici inspekcije ikad u trgovačkim lancima i padne li im na pamet pojesti plastiku kojom je obavijena salama.

Fotografije salame na kojoj je ostao plastični omot poslali smo Državnom inspektoratu.

– Zakonski nije propisano tko i u kojem trenutku ovitak mora skinuti, najčešće to uslužno učini prodavač u trgovini na zahtjev kupca, ali kupci trebaju paziti da prije konzumacije provjere je li ovitak u potpunosti skinut s proizvoda – rekli su nam u Inspektoratu.

Dodali su da takvi ovici, koji su u dodiru s hranom, također moraju biti zdravstveno ispravni. No nisu nam odgovorili na pitanje jesu li na salamu tijekom rezanja mogle doći nečistoće s vanjskog omota, piše 24sata.hr

Stručnjak za sigurnost hrane Marijan Katalenić rekao je kako bi u prodavaonici trebali obrisati površinski sloj prije rezanja, pa ne bi trebalo biti opasnosti za potrošače te upozorio da narezani proizvodi u prodavaonici ne bi trebali stajati dulje od 24 sata.

– Mikroorganizmi koji su ušli tijekom rezanja u njima brzo rastu čak i kad su na hladnom. Trebalo bi pisati do kada su upotrebljivi – rekao je Katalenić i dodao da su HASAP protokolom propisani postupci sigurnog rukovanja hranom koji će spriječiti zagađenja.

– Ovo je bila šlampavost i salamu su trebali oguliti. Potrošaču treba ići na ruku i ne izvlačiti se da nešto ne piše u zakonu – zaključio je Katalenić.

Omoti salama i sira nisu uvijek jestivi

Na salami može biti poliamidni omot, koji treba namočiti u toplu vodu da se lako skine. Omoti kao na kobasicama i hrenovkama mogu se jesti. Neki sirevi na kori imaju polivinilacetat. To je kao ljepilo drvofiks i koru ne treba jesti.

Priznajem

Plus hosting - banner

Završetak projekta "POTROŠAČKA ŠKOLICA"

 


Udruge "MREŽNICA": Prije godinu dana započela je provedba projekta “Potrošačka školica”.

Opširnije...

DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

 


HAKOM: "Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci."

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...