Doznajte koje usluge pokriva HZZO, a za koje ćete morati posegnuti u novčanik.

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Pozivamo trgovce i potrošače da stanemo na kraj bezrazložnom podizanju cijena.

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva

 


Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu.

Za hitne slučajeve ne biste kod kuće trebali imati samo važne prehrambene proizvode, nego i nešto gotovog novca. Postoji preporuka za točan iznos po kućanstvu.

Njemački ured za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) kreirao je listu za 10-dnevnu hitnu opskrbu koju bi svaki građanin trebao imati kod kuće u slučaju kriznih situacija.

Novac čuvajte u sefu

Opskrba za hitne slučajeve uključuje svakodnevne namirnice poput vode ili riže, ali i lijekove i gotovinu. Iako postoji precizan popis BKA za namirnice, postoji relativno malo informacija o količini gotovine za hitne slučajeve. BKA vodič samo spominje da trebate imati “dovoljnu količinu gotovine kod kuće”, ali ne navodi točan iznos.

Austrijske vlasti preporučuju “500 eura po kućanstvu u malim novčanicama”. Važno je da ne ostavljate gotovinu za hitne slučajeve u stanu ispod madraca ili knjiga, piše Fenix-magazin.

Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu. Ako kod kuće nemate sef, potražite što bolje skrovište.

Imajte na umu da voda ili vlaga mogu oštetiti papirni novac, pa ga dobro zaštitne. Važnost gotovog novca pokazala se kada je u cijeloj Njemačkoj došlo do problema u kartičnom plaćanju.

Kupci nisu mogli platiti karticom u trgovinama poput Aldija, Edeke i dm-a. Problem s kartičnim plaćanjem je trajao danima, a do danas nije u potpunosti riješen.

Zaliha novca u ratno vrijeme? Mnogi korisnici Facebooka imaju jasno mišljenje

Mnogi korisnici pišu na Facebooku da imaju financijsku pričuvu kod kuće. “Uvijek i apsolutno isključivo plaćam gotovinom na blagajni”, piše jedan korisnik. Druga korisnica dodaje da za takvu mjeru nema nikakve financijske rezerve. “Ne mogu ostaviti novac od svoje male mirovine”.

Jedan korisnik komentira: “Nakon dvije godine korone i užasnog povećanja cijena energije, postoje ljudi koji nemaju 500 eura na raspolaganju”. Drugi korisnik navodi da kad plati račune i kupi namirnice ne ostane mu ništa ni na banci, ni u gotovini.

Rasprava o zalihama gotovine za hitne slučajeve još jednom jasno pokazuje koliko je današnja situacija stresna za mnoge potrošače u Njemačkoj.

Poslovni

Plus hosting - banner

Diskriminacija potrošača u Karlovcu

 


Udruga KORANA: Otvoreno pismo Gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Karlovca  

Opširnije...

Je li web koji želite posjetiti siguran?

 


Želite biti sigurni da je link na web stranicu koju želite posjetiti siguran? Ovo je pravi alat za provjeru.

Opširnije...

Koliko novca uvijek treba imati kod kuće

 


Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu.

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...