Politika zaštite potrošača je jedna od prioritetnih politika Europske unije, je li tako i u Hrvatskoj?

Uvidom u Registar udruga RH, uredništvo portala „Trošilica info“ je početkom kolovoza dobio informaciju o osnivanju Unije potrošača Hrvatske. Kako smo od udruga dobili odgovore da nemaju informacije o tome, niti znaju tko su članice, zatražili smo informaciju o osnivanju od ovlaštenih osoba za zastupanje UPH. Kako u roku od 15 dana nije stigla nikakva informacija od ovlaštenih osoba, poslali smo podsjetnik-požurnicu. Kako očigledno ovlaštene osobe ne žele komunicirati s uredništvom portala „Trošilica info“, a u cilju informiranja potrošača i udruga potrošača uredništvo portala objavljuje informacije s kojima raspolaže, temeljem razgovora i intervjua s aktivistima udruga za zaštitu potrošača u Hrvatskoj.

 

 

 

Činjenice govore da je uplitanjem Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i organizaciju i rad udruga za zaštitu potrošača, koje nastoji civilni sektor prikazati kao produženu ruku politike Ministarstva, provedena potpuna marginalizacija udruga za zaštitu potrošača na nacionalnoj razini i regionalnoj razini.  Naime teret potporu i obveze informiranja, edukacije i savjetovanja potrošača, te suradnje s udruga za zaštitu potrošača su Zakonom o zaštiti potrošača prebacili na jedinice lokalne samouprave.

Do 2012. godine u Hrvatskoj su se udruge za zaštitu potrošača organizirale u dva saveza; „POTROŠAČ“ – hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača i Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.  Kako bi ojačali pokret za zaštitu potrošača u Hrvatskoj, Savez „POTROŠAČ“ je 2014. godine pokrenuo inicijativu da se održi „Konvencija ujedinjenja“ (pripremljen Statut za Konvenciju ujedinjena). Inicijativa je prvo dobro prihvaćena od svih udruga i SUZPH, da bi desetak dana prije održavanja, iz SUZPH stigla obavijest da oni odustaju jer ujedinjenje dva saveza nije po Zakonu o udrugama.

Udrugama je poznato da je u to vrijeme MINGPO vršilo lobiranje da se smjene predsjednik Saveza „POTROŠAČ“ Ilija Rkman i njegova zamjenica Jadranka Kolarević.  A kako su upravo oni trebali preuzeti najodgovornije funkcije u UPH, jasan je motiv odustajanja SUZPH od ujedinjenja sa Savezom „POTROŠAČ“.

Godine 2012. osnovana je Regionalna (kasnije Razvojna) organizacija zaštite potrošača, kao savez udruga potrošača „jugozapadne Hrvatske“, a koji je bio član Saveza „POTROŠAČ“. Propašću konvencije ujedinjenja ROZP mijenja teritorijalno djelovanje i reformira se 2015. godine u nacionalni savez udruga za zaštitu potrošača, jer su poslije neuspjelog ujedinjenja ostali savezi potpuno pasivizirani.  Uz to je 2012. godine Savez „POTROŠAČ“ izbačen iz članstva BEUC (krovna europska organizacija zaštite potrošača), prema dostupnim informacijama, zbog toga što je iz MINGPO u BEUC  poslana predstavka da Savez „POTROŠAČ“ članstvo u BEUC kositi za ucjenjivanje MINGPO. Iz BEUC udrugama za zaštitu potrošača nije stigla nikakva obavijest.

Kako ulaskom u EU Hrvatski potrošači nisu imali predstavnika u BEUC, ROZP je početkom 2016. godine poslala zahtjev za članstvo u BEUC iz kojeg je stigla obavijest da je zahtjev zaprimljen i da je pokrenut postupak prijema.  No, sredinom 2016. opet stiže predstavka iz MINGPO u BEUC, da ROZP ne može predstavljati udruge za zaštitu potrošača iz Hrvatske, jer navodno ne djeluje (nisu pogledali Statut) na državnoj nego lokalnoj razini. U isto vrijeme iz MINGPO u BEUC stiže zahtjev za pomoć da se u Hrvatskoj organizira jedan jedinstveni Savez udruga potrošača.  BEUC naravno to prihvaća, prekida bez obavijesti sve kontakte s ROZP, imenuje Koordinatora za Hrvatsku (kojeg je predložilo MINGPO) i pokreće projekt „Pomoći Hrvatskoj da se osnuje jedan savez udruga potrošača“. Projekt je trebao trajati godinu dana, no kako je u prvoj godini projekt doživio potpuni fijasko, produžen je za još jednu godinu.

Tada je u listopadu 2017. godine bez znanja udruga članica navedenih saveza sklopljen „sporazum o suradnji Saveza „POTROŠAČ“ i SUZPH.  Taj dokument je Koordinator BEUC iskoristio kao dokaz da je projekt uspješno proveden te je Unija potrošača Hrvatske upisana kao pridruženi član BEUC. Na mrežnim stanicama BEUC su kontakti bili: Igor Vujović (Društvo „POTROŠAČ“) i Ana Knežević (Hrvatska udruga za zaštitu potrošača).  Iz te činjenice je razvidno da na UPH nije postojala, a niti su se Savez „POTROAŠČ“ i SUZPH ujedinili, jer je u međuvremenu za Savez „POTROŠAČ“ pokrenuta likvidacija, a SUZPH je prestao djelovati čekajući da istekne mandat svim ovlaštenim osobama, što se dogodilo 04. srpnja 2019. godine.

Odjednom, godinu dana poslije kako je u BEUC upisna UPH kao pridružena članica u Registar udruga RH upisana Unija potrošača Hrvatske (01.08.2019. godine) s navodnim osnivanjem (nijedna udruga za zaštitu potrošača Hrvatske nema spoznaje o Osnivačkoj Skupštini) 05.06.2019. godine.  I ponovo se rad UPH odvija u tajnosti. Naime UPH nije u zakonskom roku upisana u registar neprofitnih organizacija, a udrugama potrošača nije poznati koje udruge su članice UPH. Jeli dvojac ovlaštenih osoba koristi UPH za osobne interese i promociju, ostaje čekati da pokaže vrijeme.

Na upite u MINGPO što se to događa, (projekt BEUC je prezentiran na Nacionalnom vijeću za zaštitu potrošača s kojim rukovodi MINGPO) redovito stižu odgovori da se MINGPO ne miješa u rad i organizaciju civilnog sektora. Točno je da to nalaže zakon, no razvoj događaja, a i dostupne informacije nedvojbeno pokazuju da se cijelom procesom rukovodilo iz resornog ministarstva za zaštitu potrošača Vlade RH.

MINGPO se javnosti i DG JUST (resor zaštite potrošača u EK) prikazuje kao veliki zaštitnik potrošača, a Hrvatska je od ulaska u EU kada je bila na 26 mjestu po zaštiti prava potrošača od 28 članica, sjela čvrsto na zadnje mjesto  od 2016. godine do sada.  U Hrvatskoj, kao jedinoj članici EU prava i obveze potrošača definira trgovačko-bankarski lobij, preko MINGPO, te je isto u izrazitom sukobu interesa u provedbi politike zaštite potrošača. MINGPO je hrvatskog potrošača definirano u Nacionalnom programu zaštite potrošača kao „slabiju stranu na tržištu“, dok je u svim članicama EU i uljuđenom svijetu potrošač definiran kao „regulator tržišta“.

Hrvatska ni četiri godine nakon ulaska u EU nema dugoročne Strategije politike zaštite potrošača koja je definirana kao jedna od prioritetnih politika Europske unije.

Glavni urednik
Željko Tomašić

Plus hosting - banner
 

Potrošači, ovi savjeti će vam pomoći izbjeći neugodnosti, probleme, možda i tragičan ishod.

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...

Sedma radionica: "Potrošačka školica"

 

Održana sedma informativno-edukativna radionica u sklopu projekta "Potrošačka školica"

Opširnije...

Ništa od povećanje cijene za odvoz smeća

 

Ustavni sud obustavio uredbu o gospodarenju otpadom, gradovi i općine ne mogu dizati cijene

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

U Viškovu konferencija New Deal za potrošače

 
"POTROŠAČICA" - društvo za zaštitu potrošača Hrvatske: Konferencija "New Deal" za potrošače.
Opširnije...