Potrošači se mogu obratiti Državnom inspektoratu elektroničkom poštom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zakonom je Državni inspektorat Republike Hrvatske počeo raditi od 01.travnja 2019. godine. Kako ne na mrežnoj stranice nalaze informacije koje zbunjuju potrošače i daju sliku da je  (tržišna inspekcija) u području zaštite potrošača i sigurnost neprehrambenih proizvoda još uvijek u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, zamolili smo za pojašnjenje (original -pdf) Državni inspektorat Republike Hrvatske. 

Od Državnog inspektorata Republike Hrvatske zaprimili smo pojašnjenje koje s ciljem cjelovitog informiranje potrošača prenosimo u cijelosti (original - pdf):

U vezi Vašeg upita kojim tražite pojašnjenje na koji način se potrošači mogu obratiti Državnom inspektoratu u slučaju kršenja potrošačkih prava ovim putem Vas upućujemo na adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., koja je općenito naznačena kao kontakt za podnošenje prijava Državnom inspektoratu na službenim stranicama ovog tijela na poveznici https://inspektorat.gov.hr/. Ujedno, potrošači prijavu Državnom inspektoratu mogu podnijeti i pisanim putem na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, 10 000 Zagreb ili osobno u pisarnici tijela na navedenoj adresi.

Na poveznici koju navodite Kontakt/Podnošenje Prijave https://inspektorat.gov.hr/kontakt-podnosenje-prijava/77 moguće je također pronaći detaljnije informacije vezano za podnošenje prijava tržišnoj inspekciji odabirom naznačene poveznice, a koja zaista i upućuje na službene stranice Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Međutim, pri tome skrećemo pažnju da je Ministarstvo na svojim stranicama ipak jasno uputilo da su stupanjem na snagu Zakona o Državnom inspektoratu („Narodne novine“ br. 115/18.), s danom 1. travnja 2019. godine, inspekcijski poslovi u području zaštite potrošača i sigurnosti neprehrambenih proizvoda prešli u djelokrug Državnog inspektorata.

Naglašavamo kako smo u postupku redizajna web stranice Državnog inspektorata (ujednačavanje sadržaja objedinjenih 17 inspekcija iz 8 ministarstva) i upravo zbog toga praksa prijava ili potrebnih informacija o svim inspekcijama nije mijenjana kako bi nesmetano bili dostupni građanima.

Po završetku redizajna web stranice o istom ćemo kako Vas tako i hrvatsku javnost pravovremeno obavijestiti.

Ovim putem zahvaljujemo što ste pregledali stranicu Državnog inspektorata i ukazali nam na potrebu jasnijeg prikazivanja informacija namijenjenih potrošačima koje ćemo svakako uzeti u obzir.

U dijelu u kojem se osvrćete na zakonodavni okvir koji uređuje provedbu politika zaštite potrošača te prilagodbu pravnog sustava u Republici Hrvatskoj s pravnom stečevinom Europske unije u području zaštite potrošača upućujemo Vas da se obratite nadležnom Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Potrošačima predlažemo da prouče original upit i odgovor iz DIRH, kako bi mogli samo donijeti zaključke o stanju zaštite potrošačkih prava i Hrvatskoj.

 

Željko Tomašić

urednik Prvog potrošačkog portala Trošilica info

Plus hosting - banner
 

Potrošači, ovi savjeti će vam pomoći izbjeći neugodnosti, probleme, možda i tragičan ishod.

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...

Sedma radionica: "Potrošačka školica"

 

Održana sedma informativno-edukativna radionica u sklopu projekta "Potrošačka školica"

Opširnije...

Ništa od povećanje cijene za odvoz smeća

 

Ustavni sud obustavio uredbu o gospodarenju otpadom, gradovi i općine ne mogu dizati cijene

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

U Viškovu konferencija New Deal za potrošače

 
"POTROŠAČICA" - društvo za zaštitu potrošača Hrvatske: Konferencija "New Deal" za potrošače.
Opširnije...