Prevareni ste. Kome ćete se obratiti za pomoć?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Djelatnici ZHM heroji

Opširnije...

Opća prava potrošača i Ovrha

Opširnije...


Ispitivanje kvalitete vode

Problem kvalitete vode u Komletincima pokrenuo je cijeli niz rasprava o odgovornosti isporučitelja vode i metodama ispitivanja. Na jednom neformalnom sastanku upoznat sam s problematikom metodologije ispitivanja kvalitete vode.

Hrvatski zavod za javno zdravastvo je jedna od ovlaštenih institucija koja obavlja ispitivanje kvalitete. Njihova usluga se naručuje, a na obrascu narudžbenice se označava koja se analiza traži. Moguće je da se napravi samo određene vrste analiza i da zaključak bude da je voda zdravstveno ispravna. Ako, na primjer, ne naručite analizu arsena, zavod je neće niti raditi i rezultat se na taj način može kontrolirati. Pošto se analiza plaća, ona je vlasništvo naručitelja - vodovoda, grada, općine, županije - i nije javni podatak!

Analiza na dijelu naših vodovoda u Zavodu za javno zdravstvo je rađena 2012. i 2013. godine na arsen i rezultati su bili poražavajući. Šest ispitivanih crpilišta imalo je previsoke koncentracije arsena, a od navedenih crpilište na Kanovcima je zatvoreno. Za ostala nemaju informaciju.

 

Facebook/Tomislav Panenić