Petak, 19 Siječanj 2018

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Prečesto su potrošači u nepovoljnom položaju u odnosima s tvrtkama i vladajućim strukturama, koje ih bez zaštite izlažu nesigurnoj, nepoštenoj ili neetičnoj poslovnoj praksi.
Želimo to promijeniti i osigurati da se glas potrošača čuje i poštuje, te da sa vladajućim strukturama i tvrtkama imaju ravnopravne interaktivne odnose. S našim članicama, partnerima i potrošačima Hrvatske i Europske unije, izazivamo nepoštenu, nesigurnu i neetičnu poslovnu praksu kako bi osigurali da se prema svim potrošačima odnosi pošteno i iskreno, poštujući njihova potrošačka prava.

Otvoreno pismo Saboru

Poštovani gospodine Predsjedniče Hrvatskoga Sabora, kako interni dopisi, upozoravanja i zagovaranja koje udruge pokreta za zaštitu potrošača provode zadnjih godinu dana nisu polučila nikakve rezultate, ostala nam je jedina mogućnost da Vam se obratimo ovako javno.

Poznato je da je politika zaštite potrošača jedna od prioritetnih politika EU, no hrvatski potrošači to ne osjećaju, jer dok se Vlada bavi aferama „Agrokor“, „Savudrijske vale“ i „INE“ trgovački lobi sve agresivnije krši prava potrošača u Hrvatskoj.  Počev od toga da se nijedna odredba Zakona o tržištu toplinske energije nije promijenila, da potrošači i dalje moraju ugrađivati razdjelnike, u protivnom im prijeti kazna od 50.000 kn, iskazujemo bojazan da se samo pitanje vremena kada će krenuti kažnjavanje, pa sve do toga da se bahato vrše ovrhe nad imovinom potrošača koji su proglasili osobni stečaj, a što Zakonom o osobnom stečaju potrošača nije dozvoljeno.

Preventive za zaštitu potrošača nema, a samo neki pojedinac nađe snage da se bori za svoja prava na sudu, a i to onda traje najmanje 5 godina, a rezultat je da trgovci ne poštuju presude suda.

Sve je to posljedica što se tvrdoglavo ne prihvaća inicijativa da se prema uzoru na EK, resor zaštite potrošača u Hrvatskoj iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta premjesti u Ministarstvo pravosuđa.  Naime MINGPO ima zadaću stvaranja što povoljnijih uvjeta za razvoj gospodarstva, poduzetništva i obrta, te je savršeno jasno da su im na tom putu najveći ometači upravo udruge za zaštitu potrošača.  A sve što resorno ministarstvo sada i provodi vezano za zaštitu potrošača je samo demokratski ukras kojim se hrvatski potrošač sveo s „regulatora tržišta“ na “slabiju stranu na tržištu“ kako ga definira sam, već nevažeći, Nacionalni program zaštite potrošača.

Naime zadnji Nacionalni program zaštite potrošača (strateški dokument provedbe politike zaštitite potrošača u Hrvatskoj Sabor je donio za razdoblje 2013. – 2016. godina (NN 90/13).  Nepobitno je da Hrvatska već godinu dana nema Strategiju za provedbu politike zaštite potrošača, a da Vlada (resorno ministarstvo) i njihovo savjetovano tijelo, Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača (ZoZP čl. 125), nije izradilo niti prijedlog NPZP, a još manje aktivno  sudjeluje u kreiranju politike zaštite potrošača. To je i razumljivo jer članovi NVZP su predstavnici trgovačkog lobija i s njima povezanih javnih institucija, te od 26 članova vijeća udruge za zaštitu potrošača imaju 3 predstavnika.

Poštovani predsjedniče Hrvatskoga Sabora, Hrvatska nema Strategiju provedbe politike zaštite potrošača čime jasno krši obveze preuzete ulaskom u članstvo EU, a hrvatski potrošači su čvrsto na zadnjem mjestu po zaštititi potrošačkih prava u EU, što pokazuje istraživanje Eurobarometra, a da za takvo stanje ne da nitko ne odgovara, nego se ne poštuje pozitivna europska i hrvatska legislativa koja definira prava potrošača.

Poštovani predsjedniče Hrvatskoga Sabora od Vas zavisi hoće li Hrvatski Sabor konačno definirati i donijeti hrvatsku politiku zaštite potrošača kao jednu od prioritetnih politika, te da će se konačno čuti glas potrošača, a ne samo da potrošački novčanici služe kao kasice prasice za pokrivanje promašenih investicija i loših političkih odluka.

Poštovani predsjedniče Hrvatskoga Sabora,  potrošači s pravom od Vas očekuju Strategiju hrvatske politike zaštite potrošača, jer vapaj preko 300.000 blokiranih je gromoglasan!

Savjetnik
Željko Tomašić, mag.ing.aedif

Otvoreno pismo Predsjedniku Hrvatskog Sabora (original - pdf)

Vukanovčar